Вчера пуснах анкета в инстаграм профила си (@bogdana_paunova) точно с този въпрос – „Важно ли е за теб образованието?“ и за мое огромно щастие 88% от отговорилите на анкетата са гласували с положителен отговор.

Благодаря и на всички, които са дали отговор и на въпроса „ЗАЩО?“.

Преди да споделя и моят отговор, искам да кажа от какво или от кого е мотивиран този пост.

Нали знаете за всички онези човечета, които пропагандират това, че образованието било безсмислено, че нямало нужда да се ходи на училище, само защото те са се захванали с нов, нееевероятен, нечуван и невиждан бизнес проект, от който печелят пари и нямало нужда да учат повече?!

Споделям и моя отговор.

Да, за мен образованието е сила.

Да, за мен образованието отваря врати и дава възможности и полета за изява на личностно развитие.

Да, образованието дава самочувствие, независимо какво е то, защото имаше въпрос и “Кое образование?”.

Да, образованието създава социална среда.

man with backpack beside a books
Photo by bantersnaps on Unsplash

И като човек завършил в икономическа гимназия и продължил образованието си в икономически университет, ще изходя с една теория на психолога Ейбрахам Маслоу за човешките потребности.

Чува ли ли сте за Пирамидата на Маслоу? Представете си образно един триъгълник (пирамида).

В основата на Пирамидата на Маслоу се намират физиологичните нужди – ежедневно всеки от нас изпитва нужда от сън, храна, вода, здраве.

След физиологичните нужди се намират екзистенциалните нужди – те от своя страна се обвързват с нашата сигурност, това да имаме дом, да се намираме в безопасност и прочие.

Третото ниво на пирамидата е свързано със социални потребности. Тук се намира потребността ни от принадлежност и привързаност. Тук е нуждата да бъдем обичани от нашите приятели и близки, както и да бъдем приемани от общността, в която живеем.

На четвъртото ниво намираме потребността от уважение. Когато сме задоволили нуждите си по първите три нива, копнеем да постигнем високо ниво на самоуважение и уважение от другите.

При достигане на най-високата фаза от пирамидата на Маслоу човек изпитва нуждата от самоусъвършенстване.

Идеята е следната – след като задоволим нуждите и потребностите си от всяко йерархично ниво, едва тогава можем да преминем към всяко следващо.

И забележете, “самоусъвършенстването” стои най-горе в пирамидата. Образованието като висша форма на самоусъвършенстване.

Осъзнавате ли колко други основателни нужди преди това сме задоволили, за да се изкачим най-горе по стълбицата и да стигнем до образованието като общество? Лично аз смятам, че всеки трябва да инвестира в себе си с образование, време и личностно развитие.

Ще завърша с едни думи на една моя бивша любима учителка по математика:

“Учете деца, учете. Зная, че системата не е хубава. Учете, защото някой има полза от това вие да бъдете прости.“

Write A Comment